Primena medija u nastaviObrazovni softverTrougao za III razredPrimena u nastavi Školska 2012/13 g.
 

 

TROUGAO_III sa govornim sadržajima - primena na času

Sivac, OŠ "20. oktobar", april 2013.

Trougao_III, dopunjen govornim sadržajem, primenili smo na časovima matematike u odeljenju III-4. Učenici su prvi put imali priliku da slušaju kako računar "govori" srpskim jezikom, pričajući im o trouglu - elementima trougla, crtanju i izračunavanju (dužine) obima.

Prva faza testiranja, računarom u učionici III-4, sprovedena je uspešno. Učenici su prihvatili novog "predavača" i aktivno učestvovali u radu i diskusiji na časovima. U razgovoru nakon časa, istakli su da su veoma dobro razumeli govor Alfanum Snežane i da bi rado iskoristili priliku da se "poigraju" sa brzinom i tonalitetom njenog izgovora ako bi im se za to pružila prilika u okviru softvera Trougao_III.

Očekujemo da će ovako modifikovani Trougao_III uspešno funkcionisati i u "Digitalnom kabinetu" kada ga učenici budu individualno koristili na radnim mestima kabineta, u okviru časa za vežbanje zadataka i samotestiranje koje omogućava Trougao_III . Pogledajmo prvo kako su crtanje trougla i izračunavanje obima trougla vežbali rešavajući zadatke u svojoj učionici.

I u "Digitalnom kabinetu" je sve funkcionisalo kako treba. Nije bio zastoja u radu programa. Učenici su prvo ponovili gradivo o trouglu, "prelistavajući" samostalno sadržaj aplikacije koji su na prethodnim časovima imali priliku da upoznaju putem projekcije u učionici. Potom su prešli na Zadatke za vežbu.

Trougao_III sadrži dvanaest zadataka za vežbu. Za razliku od rada u učionici, učenici ovoga puta nisu imali pribor za crtanje i pisanje i morali su da sva rešenja pronađu "iz glave" kako oni kažu. Posle zadataka za vežbu, dobili su priliku da rade test kojiim program nudi. Test od pet zadataka program sastavlja tako što ih slučajnim izborom bira iz pet grupa od po tri zadatka.

Kao što možete da vidite, bilo je različitih ocena na kraju. U svakom slučaju, svi su saglasni da je ovo bila jedna dobra priprema za kontrolni zadatak koji sledi.

 

 
  © Lugram 2008.