Primena medija u nastaviObrazovni softverOd igračke do računara ...Primer
 

 

Upotreba "Kartonskog LUGRAM-a"

OŠ "20. oktobar" Sivac

Školska 2006/07 godina

Odeljenje I4

Tema: Igračke i igra

     

Nakon obrade teme Materijali i priče o kartonu, prvaci su dobili priliku da u okviru teme Igračke upoznaju kartonsku izvedbu Lugrama. Tako je ova geometrijska slagalica započela put u okviru predmeta Od igračke do računara i povela prvake prema računaru, svojim softverskim verzijama koje će najmlađi sivački osnovci upoznati malo kasnije.

Ponovimo: Materijali (karton) - Igračke (set za igru Lugram) - Igra (složi zadatu geometrijsku figuru) - Novi mediji (softver) - Novo sredstvo (računar) - Igra (složi zadatu geometrijsku figuru).

Metrika Lugrama je morala biti prilagođena prvacima, odnos figura-zadatak : figura-rešenje postavljen na 1:1, što u početnoj verziji slagalice koja je prvi put primenjena u IV razredu, nije bio slučaj. Još jedno veoma značajno iskustvo.

"Medijski krug" se zatvara ako primetimo da upotrebom računara, inkjet štampača, kartona i makaza ponovo stvaramo kartonsku verziju igre.

karton
     
grafofolija

Kartonsku verziju ove slagalice sivački učitelji kreiraju i bez upotrebe savremenih sredstava, koristeći samo karton, pribor za crtanje i makaze. Ono što je veoma važno je to da u tome aktivno učestvuju i njihovi učenici.

Sa druge strane, opet, koristeći softverske verzije igre učenici i učitelji testiraju računarski program a autor potom ima priliku da uočene greške koriguje. Testiranje računarskog programa za igru od strane autora programa ne može zameniti test "u živo" kada deca preuzmu proizvod programera u svoje ruke i "izlome" ga u praksi. Sati i dani bi vam ponekad bili potrebni da pronađete grešku i "slučaj" koje učenici igrajući se, praksa govori, vrlo brzo otkriju.

 

 
  © Lugram 2008.