Primena medija u nastaviObrazovni softverLugram_III - prvi test verzije podržane ASR tehnologijom za srpski jezik
 

 

OŠ "20. oktobar " Sivac, septembar 2013.

Učenici IV4 odeljenja OŠ „20. oktobar“ već tri školske godine učestvuju u realizaciji obrazovnog projekta Lugram. Grupa učenika ovog odeljenja upoznala je jednu, za njih potpuno novu verziju računarske igre Lugram. Reč je o Lugramu kojim se upravlja govornim naredbama. Zahvaljujući podršci automatic-speech-recognition (ASR) tehnologije za srpski jezik, proizvoda preduzeća AlfaNum Novi Sad u saradnji sa Fakultetom tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu, Lugram su mogli da igraju koristeći kratke govorne naredbe na srpskom jeziku.

Ova, za učenike veoma atraktivna i zanimljiva aktivnost, istovremeno je i značajna aktivnost u okviru naučno-istraživačkog projekta Lugram koji obuhvata različite oblike prilagođenja ove obrazovne igre osobama sa različitim vrstama ometenosti, pre svega slabovidim i slepim osobama. Našem timskom radu značajno je doprineo nastavnik muzičke kulture u OŠ "20. oktobar", Radoslav Rajić, instaliranjem opreme (mikseta i mikrofon) koja nam je omogućila efikasan način rada u učionici. Nakon uspešno organizovanog probnog testiranja grupe od sedam učenika, testiranjem je obuhvaćeno celo odeljenje IV4.

Analiza uspešnosti prihvatanja dečjih govornih naredbi od strane Lugrama podržanog ASR tehnologijom, doprineće daljem unapređenju ove verzije obrazovne igre Lugram.

 

 

 
  © Lugram 2008.