Primena medija u nastaviObrazovni softverKabinet za nastavu informatike
 

 

OŠ "20. oktobar" Sivac

Kabinet za nastavu informatike

Februara 2003. OŠ "20. oktobar" u Sivcu je nakon odluke tadašnjeg saziva školskog odbora i obezbeđenja finansijskih sredstava, opremila kabinet za nastavu informatike sa 9 računara klase pentium4. Računari su povezani u UTP 10/100 LAN. To je omogućilo izvođenje izborne nastave informatike učenicima VII i VIII razreda, po važećem nastavnom programu. Kabinet je nešto kasnije, iz donatorskih sredstava, doopremljen sa još nekoliko računara.

Krajem kalendarske 2007.g. (krajem amortizacionog veka opreme iz 2003.) kabinet je opremljen novim računarima.

Savremen digitalni servis Telekoma Srbija, omogućava brz pristup Internetu sa računara iz kabineta za nastavu informatike. Za razliku od prethodnog, DialUp načina povezivanja na Internet, učenici i nastavnici OŠ "20. oktobar" u Sivcu sada imaju neuporedivo bolje uslove za rad.

Početkom drugog polugodišta školske 2010/11. godine, u okviru projekta "Digitalna škola", u OŠ "20. oktobar" računarima su opremljena dva kabineta.

Tri Microsoft-multipoint servera koji podržavaju 25 radnih mesta za učenike, treba da obezbede rad po principu "jedan učenik - jedan računar". To do sada nije bilo moguće kada časovima prisustvuju kompletna odeljenja, odnosno kada nisu podeljena u radne grupe, pa su učenici rad radnim stanicama obavljali radeći u parovima. Nastavna praksa će pokazati kakve mogućnosti pruža ovakav koncept opremanja kabineta za nastavu računarstva i informatike.

 

 
  © Lugram 2008.