Kutak za umetnikeTeatar Počinje škola

 

29.08.2008.

ОШ "20. октобар" Сивац, школска зграда у Старом Сивцу.

Како на свечан, а опет једноставан начин обележити почетак школске године и, наравно, дан кад под окриље школе ступе "неки нови клинци''? Седмогодишњацима тога дана није свеједно, њиховим родитељима није лако, а учитељице су под притиском одговорности.

Ангажовах се, стога, умно, да помогнем у припреми програма за пријем првака. Подстицај ми беше сјајан тим људи за које сам била сигурна да ће добру идеју професионално преточити у дело.

Тако је настала кратка дечја драма "Почиње школа''. Написах је после разговора са колегиницом, која је , касније, и учествовала у реализацији. Хајде, нека главни јунаци буду шумске животиње које се спремају да крену у први разред, рече ми. Одлично! Тако су настали ликови: два зеца – најбржа у шуми, пужеви близанци – спори, али упорни, две сестре бубамаре и две другарице лептирице – праве љупке девојчице, две пчелице и мрав – највреднији у шуми, цврчак – виртуоз на волини, врабац – весели плашљивко и, наравно, сова - која ће их повремено утешити мудрим саветом. Као и сви прваци, боје се читања, писања, математике, музичког и физичког, а опет, свако је у нечему добар. Зато их песме (сонгови), унутар драме, охрабре. А да би деци било ближе, одлучих да музичка подлога сонгова буду познате мелодије ("Луди летњи плес'', "Пинк Пантер'', "Пачји плес'', "Игра рокенрол''). Тако су настали сонгови "Слова'', "Математика'', "Музичко и физичко'', и завршни сонг "Почиње школа''.

У припреми драме "Почиње школа'', учествовале су учитељице трећег разреда: Наташа Шаранчић, професор разредне наставе, Злата Влашкалић, наставник разредве наставе, Данилка Виола, наставник разредне наставе и Катица Новоградец, учитељ. Глумци и извођачи кореографија уз сонгове су скоро сви ученици њихових одељења трећег разреда и једна ученица осмог разреда која глуми учитељицу.

Ту је, неизоставно, као главни човек задужен за музику у нашој школи, Ратко Рајић, наставник музичке културе. Он је одсвирао и снимио четири дивна сонга. За певање су ангажовани најбољи гласови школског хора, па чак и мама једног будућег ученика.

После речи преточених у глуму, песму и плес, пријем првака се претворио у прави мали спектакл. Трема је нестала, осмеси на лицима свих присутних су засијали, а будући прваци су схватили да читање, писање, математика, музичко и физичко, и нису тако страшни.

Ето како функционише тим. Ето како је добра идеја, уз добру вољу и рад, предодређена за успех. А задовољство је загарантовано!

Светлана Мајски, професор српског језика

 

  © Lugram 2008.